Micro:bit – какво представлява?

Micro:bit е микроконтролерна платка, осигуряваща бърз и лесен начин за обучение, първи стъпки в програмирането и експериментирането с микроконтролери.
 
Платката е изградена с 32-битов ARM Cortex M0 микроконтролер. Разполага с множество периферия и интерфейси – USB, блутут, компас, акселерометър, бутони, 25 светодиода (матрица 5х5) и 21 I/O порта изведени на edge конектор. Три от I/O портовете са с улеснен достъп – за винтове, за щипки крокодили и др.
 
Захранва се с напрежение през micro USB конектора или от външно захранване 3V, подавано на порта 3или на конектора за батерияРаботното напрежение на микроконтролера и I/O портовете е 3V.
 
За писане на код за micro:bit се използват уеб базирани Python editor или Javascript Block editor – не се изисква допълнителен софтуер, а единствено уеб браузър. Програмирането на платката се осъществява чрез USB – не изисква допълнителен програматор. Необходимо е само да се постави сваления файл с кода в паметта на micro:bit – визуализиран като USB памет в компютъра. В сайта на micro:bit има подробно описание и примери за всички интегрирани в модула периферни устройства и компоненти.
В сайта на Adafruit има подробно ръководство за програмиране на micro:bit с Arduino IDE – Micro:bit with Arduino.
 
Публикувано от:тук
0
0