Scratch – любимото занимание на учениците

Със Scratch можете да програмирате свои собствени интерактивни истории, игри и анимации, както и да споделяте създаденото с общността.

Scratch помага на младите хора да бъдат изобретателни, да се обосновават систематично и да работят съвместно – все основни умения за 21-ви век.

Scratch е проект на „Lifelong Kindergarten Group“ при Медийната лаборатория на Масачузетския технологичен институт. Използването му е безплатно.

Скрач е визуален език за програмиране. Езикът е напълно безплатен и може да се използва през десктоп и онлайн мултимедиен инструмент за разработка. Използва се от ученици, учители, родители и деца като инструмент за лесно създаване на игри, помагайки на обучаващите се да бъдат по-добре подготвени да навлязат в света на компютърното програмиране.

Създавайки и споделяйки Скрач проектите си, младите хора развиват математически способности, творческо мислене, учат се да разсъждават систематично и да работят съвместно. Езикът Скрач намира много приложения, от математически и научни проекти, включително симулации и визуализации на експерименти, записване на лекции с анимирани презентации, до социални науки, анимирани истории, както и интерактивно изкуство и музика.

За да се програмира със Скрач не е необходима предварителна подготовка и познания по някакъв език за програмиране, тъй като езикът е в категорията на event-driven програмирането или език за визуално програмиране. Реално не се пише код, а програмата се създава с действията на този, който я пише, чрез множество активни обекти, наречени „спрайтове“ (sprites). Спрайтовете могат да бъдат векторни или битмап изображения, спрайтове създадени от нулата чрез опростен редактор, част от Скрач платформата или да бъдат импортирани от външни източници включително и уебкамери.

Дизайнът е толкова опростен, че дори най-малките деца могат да събират прости конструкции, да сглобяват различни обекти, изпълняващи определени инструкции. С прости команди може да се оформи сложен модел, който да си взаимодейства с много предмети с различни свойства.

Използвани източници: Уикипедия и Относно Scratch

 

1
0